Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žďár nad Sázavou

9. 6. 2021

To hlavní

  • Město Žďár nad Sázavou
  • Poutní kostel Jana Nepomuckého na Zelené Hoře
  • Zámek rodiny Kinských v areálu bývalého cisterciáckého kláštera
  • Pohádkový hrad Pernštejn

Všechno o zážitku

Město Žďár nad Sázavou se vepsalo do podvědomí především díky poutnímu kostelu Jana Nepomuckého na Zelené Hoře, jehož autorem byl výjimečný architekt Jan Blažej Santini Aichel. Další významnou památkou tohoto města je zámek rodiny Kinských, nacházející se v areálu bývalého cisterciáckého kláštera. Zde navštívíte výstavu "Umění baroka" ze sbírek NG v Praze, expozice ze života Santiniho. V prostorách bývalého pivovarského dvora je otevřeno Muzeum nové generace, které nabízí nevšední pohled do historie žďárského zámku formou zážitkových expozic. Je držitelem ocenění Živa award za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě. V roce 2018 bylo zařazeno na 2. místo v kategorii Muzea České republiky ve výběru známého cestovatelského portálu TripAdvisor.

Dopoledne návštěva pohádkového hradu Pernštejn, který je jedním z nejnavštěvovanějších na Moravě. Prohlídka tzv. zkrácený okruh (vyhlídková věž, přes první patro až do hradní knihovny). Krátké individuální volno, poté odjezd do Žďáru nad Sázavou k poutnímu kostelu Jana Nepomuckého, který je unikátní svými mystickými aspekty. Základem je kompozice pěticípé hvězdy, která tvoří půdorys, dále tu najdete pět vchodů, pět oltářních výklenků, dvakrát pět kaplí kolem centrálního prostoru, pět hvězd a pět andělů na hlavním oltáři. Jedná se o symbol pěti Kristových ran a pěti písmen latinského slova „tacui“ – mlčel jsem. Od roku 1994 je tento kostel zařazen na Seznamu světového dědictví UNESCO. Poté se přesuneme k místnímu zámku, kde navštívíte nejzajímavější místa bývalého cisterciáckého kláštera, která jsou spojena s architektem Janem Blažejem Santini-Aichelem. Seznámíte se se životem v cisterciáckém řádu, vstoupíte do osobního sídla opata – prelatury, kde můžete obdivovat rozsáhlou nástropní malbu z 18. století, která dosud nemusela být restaurována, navštívíte baziliku minor Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše s 2. nejdelší chrámovou lodí na Moravě, zavítáte do obydlí mnichů – konventu, nahlédnete do studniční kaple a objevíte původní sádky ze 13.století. Muzeum nové generace vám nabídne jedinečné multimediální prvky, které vás doslova vtáhnou do děje! Seznámíte se s jedním dnem v životě mnicha, prolistujte virtuální kroniku či objevíte krásu cisterciáckého umění. Díky kaleidoskopu se přesunete do období baroka, kde se seznámíte s opatem Vejmluvou, výraznou osobností bývalého kláštera, potkáte geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho a proniknete do matematických tajů Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Co je v ceně

  • Autobusová doprava (striktně nekuřácké prostředí)
  • Klimatizace, toaleta, individuální osvětlení nad každým sedadlem
  • LCD monitory s možností promítání filmů během cesty
  • Možnost využití zabezpečeného zavazadlového prostoru
  • Káva, studené i teplé nápoje na zastávkách (nikoli během přepravy)
  • Služby technického průvodce

Co není v ceně

  • Vstupné do objektů (Hrad Pernštejn - malý okruh 170 Kč, Poutní kostel Jana Nepomuckého na Zelené Hoře 80 Kč, Zámek Žďár nad Sázavou - kombinovaný okruh Muzeum nové generace + Po Stopách Santiniho + Barokní galerie 290 Kč)
  • Cestovní pojištění